Minőség a babának, stílus Neked

Mamilla

Mamilla

Smash cake kisokos 10 pontban

Minden amit a smash cake-ről tudni kell

2017. szeptember 26. - Mamilla

nyito2_1.jpgLegutóbbi tortás blog bejegyzésünkben  ("Mutasd a szülinapi tortád, megmondom milyen az anyukád!") ígértünk nektek egy kis folytatást, amelyben kiemelten a smash cake-re koncentrálunk.

Íme itt vagyunk! Elkészültünk vele, fogadjátok sok szeretettel! 

Édesszájúak figyelem! Mielőtt belekezdenétek az olvasásba, mindenképpen készítsetek a kezetek ügyébe valami finom, édes rágcsálni valót, mert a bejegyzés garantáltan meg fogja hozni az étvágyatokat!

Smash cake kisokos 10 pontban

1. Mi a smash cake célja?

A smash cake hagyományosan a pici első születésnapjára készül. A várva várt első évforduló fénypontja ez a torta, amely teljes mértékben a babáé. Egyedül ő fogyaszthatja el.

2. Mit jelent a neve?

A „smash” angol kifejezés, jelentése: „darabokra tör” vagy „összezúz”. Tehát magyarul, valami ilyesmi nevet adhatnánk neki: „a zúzz össze torta”.

3. Smash cake történelem

 A smash cake az elmúlt 10 évben indult hóditó útjára, az U.S.A-ból. Nem kell tehát megijedni, hogy a Te első szülinapodat még nem smash cake-el ünnepelték meg a szüleid.A torta pontos eredetéről, valamint az első recept megalkotójáról, a Google kereső nem tud információval szolgálni.

4.Első találkozás a cukorral

Azt mondják, hogy a smash cake ceremónikusan az első igazi cukros ízélményt kell, hogy  nyújtsa a picinek! Egészen egy éves korig a babáknak nem sok cukros finomság kerül az étlapjára.. így az első szülinapi torta igazi meglepetést tartogathat! (A tudatosabbak természetesen cukormentes változatban is elkészíthetik!)

5. Hogyan kell enni?

A smash cake-ben a legviccesebb, hogy elfogyasztásának mikéntje, teljes mértékben a babára van bízva. Kézzel-lábbal, ahogy tetszik!

Szerintünk fergeteges ötlet, egy igazi élmény-tortával meglepni a kis ünnepeltet, a hagyományos -esztétikailag talán precízebben kivitelezett- ám elsősorban a party felnőtt résztvevői számára szemeket gyönyörködtető torta helyett!

6. Megfizethetetlen élmény

Tőlünk nyugatabbra, egyes családok, akár 800 fontnak megfelelő összeget,- azaz körülbelül 270.000forintot- is képesek elkölteni egy smash cake partyra! Ilyenkor a megismételhetetlenül cuki és maszatos pillanatok megörökítésében profi fotós segédkezik! A képek pedig utólag felbecsülhetetlen értékkel bírnak a családi fotóalbumban.

7. A hab nem marad a tortán!

A smash cake elfogyasztásának ünnepi rituláléjához, lehetőleg ne a legszebb és legféltettebb ünneplő ruhát adjuk a picire! Praktikusabb ilyenkor a pelenkáig vetkőztetés - utána pedig időzítsük be a fürdetést, vagy minimum egy csomag nedves törlőkendőt készítsünk a kezeink ügyébe!

8. Nem mindenki kedvence

A smash cake-et övező nagy felhajtás ellenére, nem minden kicsinek jön be a torta-élmény. Van akit egyszerűen hidegen hagy, más babák pedig ki nem állhatják ha maszatos lesz a kezük...

9. Hogy néz ki?

A smash cake általában egy kisebb méretű, (a gyerkőc méretéhez igazított ), piskóta alapokon nyugvó sok-sok krémmel feltöltött és kívülről minimálisan díszített torta! Nincs rajta szilárd külső bevonat a könnyű elfogyaszthatóság érdekében!

10. Hogyan készül?

Cikkünk most következő részében egy extra smash cake receptet fogunk nektek megmutatni, amit első kézből a Palmacupcake konyhájából, Nyírő Pálmától leshettünk el. (A bejegyzésünk végén nyereményjátékkal várunk Benneteket, amelynek keretein belül megnyerhetitek az elkészült tortát!)

Smash cake recept á lá PalmaCupcake

Piskóta

Hozzávalók: 

  • 300g finomliszt
  • 250g cukor
  • 6db tojás
  • 1dl tej
  • 1dl étolaj
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só

 Válaszd szét a tojásokat. Fehérjéből habot készítünk a cukor felével. A sárgáját a cukor másik  felével (így 125g) keverjük habosra. Szitáljuk a lisztet, sót, sütőport egy nagy tálba. Szitálás azért egy jó dolog, mert könnyedebbé teszi majd a piskótánkat. A sárgás krémhez öntjük a tejet, olajat és jól eldolgozzuk (lehet géppel is). Ezután a krémet a lisztes keverékhez adjuk. Massza szerű tésztát kapunk. Egy kevés fehérje habot adunk hozzá, ezzel lazítjuk. Majd hozzá keverjük a maradék fehérje habot is.

Tipp: Ha van spatulánk dolgozzunk azzal és nagy, lassú, finom mozdulatokkal valamennyire egyneműsítsük az anyagokat. Ha vigyázunk, hogy a lehető legkevésbé törjön össze a tojásfehérje, annak eredményeképpen egy jó levegős, magas, kellemes állagú piskótát kapunk majd.

Sütőt melegítsük elő 180 fokra (nem légkeveréses.). Sütőpapírral bélelt csatos tortaformába öntjük a piskótánk felét. 10 percig 180 fokon, majd további 20-25 percig 150 fokon sütjük.

20 percnél tartsunk tűpróbát, óvatosan tapogassuk meg a tetejét, hogy elég szivacsos-e…

Ha kész, vegyük ki a sütőből, hagyjuk pár percet hűlni. Amint lehet vegyük ki a formából és fordítsuk fejre, így nem fog beesni a piskóta közepe! Ismételjük meg sütést a maradék anyaggal.

A kihűlt piskótából mini torta szaggatóval, fánk szaggatóval vagy egyszerűen egy éles kés segítségével kis (10-15cm) köröket vágunk. Ezeket vízszintesen még vágjuk félbe. Ezután kezdődhet a töltés! :P

Tipp: Még nedvesebb piskóta érdekében cukorsziruppal locsolhatjuk a kész tortalapokat!

palma_rollup1.jpg

A töltelék, fehércsokis ganache

 Hozzávalók:

  • 3 tábla fehér csokoládé
  • 200ml habtejszín

A ganachet még előző este készítsük el. Mikróban megolvasztjuk a csokit. Lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett melegítjük a tejszínt. Ne forrjon! Levesszük a tűzről és hozzáöntjük az olvasztott fehércsokit. Habverő segítségével egynemű krémet készítünk. Öntsük át egy keverőtálba és hagyjuk hűlni. Éjszakára tegyük hűtőbe, hogy besűrűsödjön. Másnap verjünk belőle habot. A ganache egy csodálatosan habos, könnyű krém.

(Macaronok tölteléke ként szoktam még használni, ahogy azt a 'nagyok' is teszik.)

A tortába a mascarponés krémmel elkeverve kerül majd bele. Ehhez a receptet alább találhatjátok. A torták megtöltése nyomózsákkal gyorsabb és szabályosabb.

(Akinek nincs ideje a ganache-al bíbelődni az egyszerűen porcukrozott mascarpone krémmel is megtöltheti a süteményt! ;)

palma_rollup2.jpg

palma_rollup3.jpg

Mascarpone krém, a bevonat

 Hozzávalók

  • 750ml mascarpone
  • 200ml hideg habtejszín
  • 2 csomag habfixáló
  • 1 ek vanília aroma

Egy keverőtálba helyezzünk 750ml mascarponét. Kézi mixerrel krémesítjük. 200ml hideg tejszínből 2 csomag habfixálóval habot verünk. Ezután a két keveréket is összedolgozzuk. Ízlés szerint ízesíthetjük porcukorral, vanília aromával. Tetszés szerint színezhetjük is, habár a természet adta krémes fehér színnél nincs is szebb. Habzsákba töltjük és díszítjük a tortát, vagy csak spatulával felvisszük, ezzel minimalista külsőt kölcsönözve süteményünknek. Tegyük még vidámabbá a babaszemeknek smash cake-ünket cukordrazséval, lufival, díszítő csokival..és bármi egyébbel, ami még eszünkbe jut.

Tipp: készíts saját dekorációs díszítő csokit a tortád tetejére! Olvassz meg fél tábla fehércsokit. Öntsd sütőpapírra, spatulával dolgozd el. Szórd meg például színes cukorkonfettivel. Tedd hűtőbe. Miután megkötött kézzel tördeld kisebb nagyobb darabkákra.

palma_rollup4.jpg

Éljen az ünnepelt! Hát nem csodálatos a végeredmény?! :)

 

Nyirő Pálma vagyok a PalmaCupcake megálmodója. Azért a név, mert a cupcake volt a legkedvesebb sütim. Mindig csak azt akartam készíteni. ☺️
De ma már torták, macaronok és más finomságok is nagy szerepet kapnak. Rendszeresen kapok megrendeléseket esküvőkre, születésnapokra, lánybúcsúkra, babavárókra..amelyeknek nagyon örülök és mindig izgalommal tölt el egy újabb projekt megvalósítása.
Egészen kicsi korom óta szeretek a konyhában tevékenykedni. Az első 'cukoregeret' 11 évesen készítettem el, ami persze elsőre nem, de sok próbálgatás után viszont sikerült. Színes franciadrazséból készültek a szemei. Jó érzés volt valami olyat alkotni, ami másoknak is tetszik és jókedvük lesz tőle.
Ez a vágy ma is bennem él és a PalmaCupcake ezért született.
A Facebook és Instagram oldalam 2014 óta működik.

A  smash-cake nyereményjátékunk részleteiért, látogassatok el a Palmacupcake facebook oldalára!

A cikk forrása: Babble.com (Smash cake 101-Everything you should know about smash cakes / Molly Thornberg)

A bejegyzés trackback címe:

https://mamilla.blog.hu/api/trackback/id/tr7512897410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása