Minőség a babának, stílus Neked

Mamilla

Mamilla

Ne szállítsd bacilustenyészetben a gyermekedet!

7 tipp a tiszta babakocsiért

2019. április 25. - Mamilla

Egy babakocsi mindennapos használati eszköz: bevásárlás, séta a parkba, út az oviba, egy kávé a barátokkal, hétvégi kirándulás. Az utazásról egy-egy ázott kiflicsücsök, némi kekszmorzsa, homok és teafolt is mesél.

mod_modes-02.jpg

Fáradtan hazaérve nyilván nem a takarítás következik a teendőid listáján - a járművet gyorsan leparkolod az előszobában/folyosón/teraszon és már suhansz is a babás rutin millió feladata után. Új nap, ismét séta. A babakocsi felesleges tartalmát kiüríted egy gyors mozdulattal, de a kerekekre ragadt rágó és a kapaszkodóra kenődött fagyi letakarítása a békés és gyors indulás érdekében holnapra marad. Majd holnaputánra. És azutánra.

Rövidesen a nagy gonddal kiválasztott, "álom babakocsi" már nem is olyan vonzó látvány... Nemrég még érinthetetlen becsben várta leendő kis utasát, most viszont egy lehetőleg eldugott helyen várja az újabb bevetést.

tile_400x351_fold21.jpg

A hónapok gyorsan elrepülnek, az alvó újszülöttből önálló kisember lesz, a babakocsi feleslegesen foglalja a helyet, eladósorba kerül. Akkor Anya gumikesztyűt húz, sikál, porszívóz, törölget, hogy nyomtalanul eltüntesse a közös kalandok nyomait. Látványos a javulás! "Miért is nem csináltam meg ezt korábban?"

Tartsd karban a babakocsit!

Miért:

- a kiömlött étel- és italfoltok egészségügyi kockázatot hordoznak, mivel ilyen helyen gyorsan szaporodnak a baktériumok (és ki szeretné egy csapat bacilussal együtt utaztatni gyermekét?).

- a babakocsi gyorsabban amortizálódik karbantartás nélkül, a szennyeződéstől károsodhat a felülete és szerkezete is, ami a használati élményt rontja.

- a karbantartás hiánya miatt elveszítheted a garanciát (pedig néhány márka esetében akár 3 év garanciát is kaphatsz!)

- egy leharcolt babakocsit nehezebben és olcsóbban tudsz majd eladni.

duet_variaciok-01.jpg

Hogyan:

A huzatok, fém részek, műanyagok, kerekek, csatok és tálcák más-más tisztítást igényelnek. Mielőtt nekiesnél a huzat kézi mosásának, kezdd az alapoknál:

1. Kukázás: Távolítsd el a nagyobb szennyeződéseket (morzsák, kekszdarabok stb.), ha lehet vedd ki az ülésbetétet.

2. Szétszerelés: A levehető huzatokat távolítsd el (valószínűleg nem minden rész eltávolítható). Ha szükséges javítás (pl. varrás), azt végezd el, vagy kérj hozzáértő segítséget.

Vannak márkák, amik saját babakocsi karbantartó készletet kínálnak. Ezek tartalmaznak minden fontos szerszámot, aminek segítségével könnyen elvégezheted a rendszeres karbantartást.

3. Mosás: Ellenőrizd a címkéket, hogy az adott szövet milyen módon mosható (kézi vagy gépi, hány fok, centrifugázni, szárítógépbe tenni lehet-e) és annak megfelelően mosd ki. A kézi mosás általában megfelelő, de némely babakocsi olyan égésgátló vagy hőkezelt anyagból készül, ami drámai módon megváltozhat a nem megfelelő mosástól. Kövesd a gyártói ajánlást!

4. Folteltávolítás: semmiképp ne kezdd a jól bevált jollyjoker folttisztítóval! Először finoman dörzsöld be gyengébb, közel pH semleges mosószerrel, ha nem boldogulsz akkor próbáld meg kefével. A huzat színe, anyaga károsodhat az erős tisztítószertől, ha lehet, kerüld a használatát!

5. Fém és műanyag részek: egy nedves ronggyal töröld át a vázat, kerekeket. Fordíts kiemelt figyelmet a tálcára, kapaszkodóra, és minden olyan részre ami a babával érintkezik. Ne felejtsd el a rögzítő csatokat! Ezeket legjobban egy fogkefével tudod megtisztítani. Csábító lehet egy erős fertőtlenítő használata, de jobban teszed ha langyos szappanos vizet, vagy gyengébb tisztítószert használsz. Ezzel megelőzheted a reaktív anyagok nem várt károsító hatását, és a babád sem fog veszélyes vegyszerek maradékával érintkezni.

6. Kerekek: Nyugodtan használd az előzőekből megmaradt szappanos vizet. Ha levehető a babakocsi kereke, vedd le és tisztítsd meg a kerekek tengelyét is. Valószínűleg jelentős mennyiségű haj- és fűszál kerül majd elő a nehezen elérhető részekről. Ezeket csipesszel gyorsan el tudod távolítani. Végül néhány csepp olaj a tengelyekre - ez csodákat művel, a babakocsi úgy fog gurulni, mint új korában!

7. Frissítés: A tisztítás végeztével még egyszer töröld át nedves ruhával az összes felületet. Ehhez tökéletes megoldás 5:1 víz és teafa olaj keveréke, ami semlegesíti a kellemetlen szagokat és a babakocsi ismét olyan friss lesz, mint új korában!

dubai-mums-put-phil-teds-and-mountain-buggy-strollers-to-the-test-featured_1.jpg

Ha rendszeresen szánsz pár percet a babakocsi karbantartására, nem csak tovább marad szép és jól használható, hanem megelőzheted a meghibásodásokat, sőt sokkal jobb áron tudod majd eladni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mamilla.blog.hu/api/trackback/id/tr614783328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása